ce spun cititorii

Romanul RAFAEL

…………………………….

2018

………………………………

Mari Vintila: Am terminat cele 2 cărți (Maria și Gabriel), au fost senzaționale, mai ales Gabriel, felicitări pentru felul în care ați împletit în ele, frumusețea sufletului curat, care cu răbdare și credință reușesc în viata și tinerețea! Dacă ați scris continuarea, o aștept cu nerăbdare!
Încă odată felicitări pentru felul în care scrieți și reușiți să ne captivați!

……………

Petru Androne : Mă onorează prezența dv în cercul meu de prieteni virtuali, putini dar cu suflet frumos.Sunt plăcut impresionat de cărțile dv, le citesc cu mare plăcere. Succes la cât mai multe romane !

………………………………….

Rebeca Vlasin Valean despre cartea de proza scurta”Ilinca”
Victoriţa Duţu – Ilinca
Explorări mentale în spaţiile egoului

„Deschide-mi-te, suflet, prin şapte ochi de flaut,”
(Tudor Arghezi, Nehotărâre )

Motivaţia care a făcut ca volumul Ilinca al scriitoarei Victoriţa Duţu să poposească în „cutia mea poştală”, îmi scapă cu desăvârşire. Dar cum întâmplările vieţii şi cu atât mai mult posibilităţile internetului ne pot rezerva surprize neaşteptate, nu voi încerca „despicarea firului” spre divizarea lui, ci acceptându-i farmecul culorilor de curcubeu voi căuta să răspund solicitării pentru a exprima un punct de vedere cu respect şi mai ales cu sinceritate.
Deşi nu mă pot vedea în postura de critic să dau sfaturi, să fac judecăţi de valoare şi cu atât mai puţin să pun rezoluţii incontestabile pe creaţiile scriitorilor, las aceste lucruri în seama marilor critici, dar, îmi voi îngădui totuşi după lectura cărţii, să formulez un punct de vedere, subiectiv se-nţelege, şi să aduc câteva precizări pe care le socotesc necesare, dar nu obligatorii. Autorul este şi rămâne stăpânul operei sale, îndreptăţit să hotărască ce, unde şi cât vor fi acceptate intervenţiile altora asupra textului.
Povestirile de proză scurtă cuprinse în volumul Ilinca, le-am receptat ca pe un exerciţiu ascetic, ca pe o meditaţie venită din experimentările adânci ale autoarei, încercând o autopurificare în urma unui exerciţiu de defulare şi analiză enigmatică prin – catarsisul prezentului – a întâmplărilor refulate probabil undeva în perioada copilăriei.
În cele mai multe cazuri pe eroii care populează povestirile Victoriţei Duţu, îi „întâlnim” în căutarea unei soluţii, pentru tratarea şi vindecarea sufletului lor lovit şi rănit în urma agresiunilor survenite de-a lungul timpului. Metamorfozarea, asceza şi zbaterile eu-lui par a se constitui în mijloace de luptă alese pentru a se elibera de efectele şi angoasele acumulate ca urmare a agresiunii răului, pentru a-şi salva în cele din urmă sufletul de sub imperiul distructiv al urii. Argumentarea ascezei ca mijloc de evadare din constrângerile apăsătoare şi vitregiile lumii materiale, facilitează totodată cercetarea şi cunoaşterea aprofundată a sinelui, pentru restabilirea şi iluminarea valenţelor lui.
Tema în sine şi modul de abordare mi se par un experiment interesant – o răscolire a străfundurilor eu-lui într-o spovedanie menită să-l exorcizeze şi să-i vindece rănile trecutului – ce tinde să evolueze într-un subiect tulburător.
Uşor inadecvate însă mi s-au părut frazarea, folosirea unor cuvinte cu semantică nepotrivită în relatarea întâmplărilor reale, imaginare sau în relevarea unor ipostaze, cuvinte care nu par a veni din sfera metaforelor sau a comparaţiilor ci vor să oglindească tablouri din sfera realităţilor fireşti. Dar, nu voi aborda totuşi aici într-o manieră amănunţită toate aceste lucruri, mărginindu-mă doar la semnalarea lor. Voi încerca să insist ceva mai mult pe analiza celor Cinci imagini ale conştiinţei din prima parte a volumului, propunând sugestii subiective se înţelege, izvorâte din dorinţa de a conferi acestor povestiri introductive şi poate prin extensie şi celorlalte, câteva grăunţe dătătoare de claritate şi cursivitate.
Parcurgând textul mi s-a părut că ar fi mai potrivit, ca în loc de numerotarea povestirilor care alcătuiesc cele „Cinci imagini ale conştiinţei” cu: Prima imagine, Imaginea a doua, … a treia şi aşa mai departe, să sugerez pentru fiecare imagine câte un subtitlu sugestiv:
Pentru Prima imagine – Perplexitate sau Subminarea încrederii.
Imaginea a doua – Revolta eu-lui sau, Debutul sentimentului de ură.
Imaginea a treia – Îndârjirea sau Mobilizarea pentru depăşirea dezastrului.
Imaginea a patra – Teama de eşec, Strunirea şi domolirea eu-lui.
Imaginea a cincea – Evadarea, sau, Detaşarea şi vindecarea de ură.
Despre maniera de formulare a moralei aş spune doar că e greu de crezut în dispariţia pur şi simplu, de la sine, a răului,… ci mai degrabă ieşirea pe cât posibil din sfera lui de influenţă sau mobilizarea unor mijloace adecvate pentru a reuşi să-l biruim atât în noi cât şi-n afara noastră. Deşi mai degrabă procedăm aşa cum afirmă Vasile Ghica „Moşim cu multă atenţie răul, apoi îl combatem cu toată mila.”
Doresc d-nei Victoriţa Duţu, spor şi inspiraţie în tratarea laborioaselor teme pe care le abordează.

…………………….

PAULA PACENCO despre cartea de proza scurta Ilinca

Concepută ca un buchet de povestioare scurte și esențializate, Ilinca ne transportă printr-o exprimare poetică, cu descrieri cinematice, într-un univers viu, cu acțiuni concrete și prezente care parcă se și întâmplă undeva pe măsură ce citești. Tematicile filosofice, centrate pe esența sufletului, sau religioase, cu tindere spre inocența copilăriei, sunt exprimate liber atribuind onestitate cărții. Autoarea are curajul de a aborda câteva din marile teme cum ar fi: binele și răul, condiția artistului etc..
Fără sa ignore dramaticul, textul manifestă tinderea spre bine. Astfel se induce o trăire specială care poate fi simțită doar citind. Datorită lejerității în exprimare, stilul în sine te menține curios.
Coperta ,,Van Gogh-iană” a cărții este ea însăși o poveste care dă tonul.
Impresia lăsată este că autoarea este o artistă completă care gândește, simte și exprimă viața.

Ilinca

Victorița Duțu dăruiește cititorilor un buchet de călătorii fantastice. Sub umbrela ficțiunii, regi și zei, artiștii și noi, oamenii simpli, ne unim și trăim marile ofuri și recompense ale vieții. Poveștile ne plimbă prin lumi familiare, pline de poezie, dramă și adevăr. Autoarea absoarbe, gândește și exprimă viață. Ilinca ne amintește o stare de a fi uitată în claritatea copilăriei.

P
Martie 2018

………..

Chitu Leonica despre romanul Luminile Dragostei:
Victoria Dutu: Va multumesc mult de tot. Am primit banii. V-a placut cartea „Luminile Dragostei”?
Chitu Leonica: L-am citit in 2 zile. Foarte, foarte bun romanul. Ai ce invata. Parca esti rupt de tot cand esti acolo in minunatele pasaje. Mi-a placut enorm. Va doresc clienti multi ca au ce citi din romanele bune scrise de dv d-na Dutu Victorita
Victoria Dutu: Va multumesc din suflet pentru tot.

………………………..

Mariana Duica: Despre romanul Luminile Dragostei:
Multumesc scumpo, am citit romanul primit:SUPERB:l-am citit cu multa atenție.Te pup,mergi înainte.

………………………..

Slovenczki Mariana: Eu am comandat”Luminile „si v-o recomand sa o cititi.

…………………………

Elena Olarean –Multumesc mult pentru cartea pe care mi-ati trimis-o…sunteti prietena mea de suflet

…………………………

Niculescu Mariana Draga mea Victorita Dutu,scriu si eu cateva fraze despre operele tale si mai cu seama ,,Luminile Dragostei”la care mai am putin de citit;scrii foarte frumos si se vede legatura stransa intre pasiunea ta pentru pictura si cuvant;asa cum intr-o pictura culoarea si maiestria aduce misterul frumusetii,asa in cartea ta cuvantul si figurile de stil,detaliile,cuvintele traditionale,populare,slogane romanesti aduc frumusetea;cartea ramane o poveste de viata din care iesi luminat;in roman arati drumul greu pe care il face un artist roman(pictor)plecand in strainatate sa isi caute valoarea si sa ii fie rasplatita pasiunea pentru arta;in drumul tau am descoperit minunatiile Parisului,targuirl de pictura,catedrale,parcuri,mancare franceza,obiceiuri si am constatat ca si acolo pictorii isi vand pe un dolar fiecare tablou;pana in prezent am descoperit un personaj principal care esti TU si cateva auxiliare;imi amintesti de George Calinescu care scria cu multe detalii,descrieri si pe unii cititori ii incanta,iar pe altii ii obosea;sa srii in continuare,sa ai succes!sper sa te convingi ca intodeauna din arta nici nu te imbogatesti,ci ramai ,,un nume doar”!ma opresc!continui cand termin cartea…o seara buna!TE PUP!

…………………………

Elena Alexandrina Costin:
Despre „Anonima”: Frumosss…eu deja cu surpriza ma gasesc in paginile de inceput…multumesc nu m-as fi gandit …si pot spune ca fiecare pagina este o surpriza…va citesc scrierile cu drag…

………………………………

Mariana Vladut: Buna ziua draga doamna, sa stiti k mi-a ajuns si cartea Anonima , comandata pe amazon,scrisa la fel de frumos,k si cele care le-am luat din Romania. Inca nu am terminat-o,dar e minunata, asa cum ne-ati obisnuit cu modul dvs.frumos de a scrie, si …pe intelesul tuturor…felicitari
Victoria Dutu: Va multumesc din suflet
Mariana Vladut: Acum am comandat „Luminile Dragostei ” , o astept zilele astea

…………………………..

Elena Olarean: Am comandat si am primit cărțile…merita sa le citiți…📚

………………………

Chitu Leonica: IN CURAND AM SA VA CONTACTEZ SUNT ROMANE F B SI NU VREAU SA AM NICIUNA LIPSA IN BIBLIOTECA VA PUP

……………………

Niculescu Mariana : Buna Victorita Dutu,tu esti personajul cartii?esti subiectiva?este referioare la activitatea ta de pictorita si o iubire??!!am cautat un incipit si nu am gasit…incepi cu un drum spre Paris,un taxi,avion si termini cu o conferinta de presa si un al doilea persoanj ?despre pictura,matematica…..;cand o termin voi comenta pe pagina ta sa et citeasca si elevii tai care iubesc matematica,profesoara si scriitoarea Victorita Dutu;te pup! citesc in anumite zile…anii mei sunt de vina…

…………………………

Victoria Voinea: SUPER BUCURII …..ALE CELOR CE AU INTELES CE POATE FI O MINUNE …..CU PRET MIC SI VALOARE MARE ….!!!……

……………………..

Elena Olarean despre romanul Luminile Dragostei. Eu va multumesc din suflet am inceput sa citesc cartea si sunt plăcut impresionata D-zeu v-a înzestrat cu un talent de a asterne pe hârtie, minunat…va doresc sanatate maxima si sa ne încântați sufletele cu cat mai multe cărți.Respect !!!
……..
Niculescu Mariana: Buna Victorita Dutu,tu esti personajul cartii?esti subiectiva?este referioare la activitatea ta de pictorita si o iubire??!!am cautat un incipit si nu am gasit…incepi cu un drum spre Paris,un taxi,avion si termini cu o conferinta de presa si un al doilea persoanj ?despre pictura,matematica…..;cand o termin voi comenta pe pagina ta sa et citeasca si elevii tai care iubesc matematica,profesoara si scriitoarea Victorita Dutu;te pup! citesc in anumite zile…anii mei sunt de vina…
…….
Marioara P. : Da,vreau ROMANUL „Luminile Dragostei”Celelalte le-am primit.Scrieți minunat!Reverență, excelență!!!
………
Marilena Serban : Sunt foarte frumoase bine concepute
…….
Slovenczki Mariana: Eu am comandat”Luminile „si v-o recomand sa o cititi.
………
Chitu Leonica: F BUNE, SUNT F EMOTIONANTE, NU TI VINE SA LE LASI DIN MANA
………
Ioan V: Le-am cumpărat toate cărțile dumneavoastră pentru ca am simțit ca rezonez cu ideile și principiile morale, teologice, filozofice, psihologice… care străbat aceste minunate lucrări.
………..
Victor N: despre romanul Luminile Dragostei : Imi place carea.Buna seara!
…………
Dana F: despre „Anonima”: E minunata! Pe mine m-a fascinat stilul !
…………
Elena Alexandrina Costin Are loc asigurat si la mine-n biblioteca..sper sa nu ma uitati….noapte bunaaa….
Voda Ioan Vreau sa țin pasul cu tot ce scrieți și vreau să o cumpăr și pe aceasta. Noapte bună!
Victorita Dutu Ma simt atat de bucuroasa ca imi vine sa chiui de bucurie. Va multumesc mult de tot pentru aceasta sustinere atat de mare.
……….
Elena Mikolajetz Bunä seara si multumesc frumos..Eu am citit printe timp 87 File din Anonima …Foarte frumoase cuvinte si de apreciat! O searä mininatä sä aveti!
………
#carti #romane #books
Paula Moca: Am primit cadou de la fiul meu de Crăciun Anonima ,recunosc nu am avut timp de sărbători sa o citesc ,dar sa pt aceasta o sa îmi fac timp !
…………

Elena M: La multi ani!…Vä doresc un an nou fericit cu multe bucurii si multä sänätate! Pot sä vä spun cäci azi am ridicat Pachetul cu cartile…Nu am avut rabdare si am citit pinä la pagina 12 din cartea Anonima! Foarte interesant si frumoase cuvinte care mi-au dat si lacrimile…Vä multumesc din suflet!..Mult succes in continuare si o searä minunatä vä doresc!
V.D. va multumesc din suflet pentru aceste cuvinte minunate
Elena M: Bunä diminiata! Vä multumesc incä odatä si pot sä vä spun cäci mi-ati dat curaj sä citesc printre timp cärtile scrise cu cuvinte frumose si deosebite..Felicitäti si pretuire!..O zi minunatä..Vä imbratisez cu drag!

Marioara P. : Da,vreau ROMANUL „Luminile Dragostei”Celelalte le-am primit.Scrieți minunat!Reverență, excelență!!!

Marilena Serban : Sunt foarte frumoase bine concepute

Chitu Leonica: F BUNE, SUNT F EMOTIONANTE, NU TI VINE SA LE LASI DIN MANA

Slovenczki Mariana: Eu am comandat”Luminile „si v-o recomand sa o cititi.

*******************

2017

Elvira Militaru: Felicitarile, nu iti tin de foame
Esti o scriitoare de exceptie, prezinti viata reala in romanul Gabriel

Elena Olarean: Am citit cărțile Dv….mi au placut foarte mult…astept ,,Anonima”…Sărbători fericite !!😘

Tanta Guta: Buna dimineata scumpa doamna am reusit sa lecturez cele doua carti f interesante.ANONiMA o carte de meditatie cu gindul la religie si intradevar nu exista numai pamint ci si un cer albastru cu multa libertate . Exista UN TU-poemele mi-au placut-da exista acest -tu in jurul caruia noi toti ne rotim si privim cu credinta in D-Zeu.Felicitari si dupa sarbatori voi lectura si pe cele doua romane.Multumesc pt dedicatii si va doresc multa putere de munca sanatate si o zi linistita!

 
Hanea Tinu: Buna seara! Ma bucura faptul ca am avut placerea sa citesc una din cartile d-voastra, mi-a placut .Va doresc multa sanatate, liniste sufleteasca si inspiratie! Cu stima, Hanea Tinu

Mariana Vladut: Buna ziua, multumesc frumos, eu le-am cumparat pe toate, astept sa mi le trimita prietena mea din Romania. Va multumesc si va doresc numai bine.
Victoria Dutu: Va multumesc din suflet pentru apreciere si sustinere
Mariana Vladut: Nu e nici un fel de problema, eu va multumesc din suflet ptr.mangaierea care ne-o oferiti noua,cititorilor,prin randuri minunate

Elena Ungureanu : Le am citit pe toate trei…
Gabriel..m a impresionat în mod special..
Dar toate sunt deosebite..
Vă mulțumesc că am avut placerea de a le primi,cu dedicație..
Mulțumesc ,că existați..
Aștept cu nerăbdare….altele..
O zi plăcută..!

Gabi Safca: O carte in care gândurile vorbesc si călătoresc spre Înalt..Toate acestea pentru că in toate ” există un Tu ” tainic și minunat in Iubire..multumesc

Voda Ioan: Am urmărit prestația dumneavoastră. A fost admirabila. De fapt ca și cărțile Gabriel și Maria. Am văzut în ele o fina radiografie a societății în care trăim și multe lecții de viață bazate pe teologie, filozofie, psihologie și nu numai. Succes în continuare. O zi frumoasa!

Isa Gheorghe: Bună ziua! Părerea mea este una foarte bună,foarte interesantă carte,religioasă și care îți dă de gândit,mi-a plăcut tare mult gândirea dumneavoastră! Aveți o minte foarte pătrunzătoare și liniștitoare.
Se poate să primesc și volumul al doilea? „Gabriel”?

Mariana Mihalcea: Va multumesc dn Vitorita. ..cartile dvs le-am cumparat. ..le-am citit. ..am fost multumita, frumoase romane. ..astept editia urmatoare. ..va multumesc frumos pupici 😊

10 gânduri despre „ce spun cititorii

 1. VictoriaDutu Autor post

  Rodica S: Bună dimineața. Intr-adevar, ceva, de bine, in romanul „Maria”. Am terminat, aseara cartea. Cine intelege! E ne mai pomenit!
  Va salut pe toti din redactie!
  Si la mai multe romane!

  Apreciază

  Răspunde
 2. VictoriaDutu Autor post

  Ana: Buna seara ! Eu le-am cumparat si citit pe toate , va multumesc frumos ! Am fost multa vreme cu persomajele romanelor in minte ! Va pretuiesc si va admir pentru harul primit de la Dumnezeu ! Cu aleasa pretuire din inima ! ❤

  Apreciază

  Răspunde
 3. VictoriaDutu Autor post

  Ion C. Despre romanul Maria.

  Bună ziua . Cartea este bine făcută. Vă mulțumesc pentru stickere. Cartea abia am început-o. Am pasiuni multiple. O seară minunată și liniștită

  Liliana Jianu:Carti pentru toate casele si tot omul, fara de loc si fara de varsta!

      Mama mi le povesteste la telefon si  mi- e greu s- o opresc!

  …..

  V.D. Ce parere aveti desire carti?

  Maria T.Bună ziua ! Doar o săptămâna mai am până mă voi dedica lecturii cu bucurie. Număr zilele ca soldații in cătănie. Le-am împrumutat însă prietenei mele care a fost captivantă de toate trei volumele. Mi le-a descris sumar ( pentru că nu i-am permis să – mi dezvolte) și mi-a făcut cunoștință cu MARIA, al carei destin a impresionat-o. Mi l-a  prezentat sumar și pe GABRIEL. Despre ultimul volum, mi-a mărturisit că este bogat în conversații filozofice care au determinat-o să reflecteze  profund asupra unor probleme ale existenței. Eu aștept cu nerăbdare să vă pot împărtăși propriile-mi păreri. Vă îmbrățișez cu multă apreciere ! Pe curând.

  …..

  Rodica P: La multi ani cu sănătate și un an nou fericit! Am citit cartea este foarte frumoasa! Felicitări!

  Apreciază

  Răspunde
 4. VictoriaDutu Autor post

  Carmen E: Cartea este delicioasa plina de trairi si sentimente.ati descris foarte.bine existenta unui.artist problemele materiale multa lume nu cunoaste.deja am ajuns la cap 26si sint nerabdatoare s o citesc multa sanatate

  Apreciază

  Răspunde
 5. VictoriaDutu Autor post

  Liliana Jianu
  📖 ☕️
  Sa aflam frumusetea in toate cele ce apartin fiintei umane si in toate cele ce ne inconjoara!
  Cel mai ziditor sentiment este IUBIREA, asadar, sa ne lasam purtati de poveste printe pagini de carte si de viata, sa permitem povestii sa ne intareasca credinta in Iubire!
  Lectura placuta alaturi de o cana cu ceai!

  Apreciază

  Răspunde
 6. VictoriaDutu Autor post

  Nicoleta Camelia: Bună dimineața! Am deschis astăzi cartea din întâmplare la Capitolul 25. Scriitorul Rafael este fericit să participe la lansarea de carte a scriitoarei Adela. Poeziile sale îl fac să gândească. Vă mulțumim că ne lăsați să îi cunoaștem prin lectura. Sărbători fericite! Succes!

  Apreciază

  Răspunde

Thank you very much for your appreciation. Victoria Dutu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s